blog

Hengelo-o-o-o

 

Daankensweerd, Jeffrey.We staan er schier op. Stad van mooie vrouwen, constateerde de presentatrice van Editie NL naar aanleiding van de platgeklikte videoclip en ze giechelde er ongelovig bij. De verslaggeefster die het echte Hengelo moest blootleggen wist dat het onmeunig ver rijden was en ging vroeg op pad.Tot haar eigen verbazing stond ze na ‘een uurtje over de A1’ al op het burgemeester Jansenplein.De cameraploeg, lekker gemaakt met proem’n en brommers, trof twee keurig gekapte Groot Driene-dames, aan de koffie op een terras.

Gelukkig was ook Mariska ten Heuw bijtijds op haar post. Gedreven als altijd. Aan de SP-wethouder sociale zaken,arbeidsmarkt en economie de eer om de hoogtepunten van Hengelo in de etalage te zetten.“Een uitgelezen kans om de dynamiek van wonen en werken in deze stad uit te dragen”, zei ze in De Twentsche Courant Tubantia.

Ze begon sterk, met de slimme constatering dat Spalburg vooral de relaxte sfeer van onze stad raak heeft getroffen.Go, Mariska, go! Dat zal ‘m leren, met die grazige plaatjes. Nee, dan de hotspots van Hengelo. Kasteel Twickel (“hier kun je geweldig fietsen en wandelen”) , het Tuindorpbad (“het unieke is dat je in natuurwater zwemt op een prachtig idyllische plek in een geweldige woonwijk”) en ijssalon Van der Poel (“een begrip in Hengelo en de regio”) . Op de website van Editie NL vulde de wethouder het lijstje favorieten nog aan met techniekmuseum Heim en pretpark De Waarbeek.

Maakt het allemaal wat uit? Welnee.Voor het imago van Hengelo is het beter dat de RTL-horden zich massaal komen vergapen op het landgoed Twickel – ook al ligt het al eeuwen grotendeels in de buurgemeente – dan dat ze misselijk worden in de Hully Gully van De Waarbeek. Maar effectieve stadspromotie begint bij de eigen inwoners. Ik had wel een keer verrast willen worden met beelden van de Creatieve Fabriek. Inclusief de Escher-expo in het voormalige AkkuH die we aan Enschede hebben te danken.Dan pronk je tenminste nog origineel met andermans veren.

De bibliotheek. De tuin achter de Lambertusbasiliek en de oude begraafplaats, mooie plekken met kunst made in Hengelo. Het Tuindorpbad, ja, maar dan óók als levend monument van het industriële verleden. Het Lonnekermeer, De Houtmaat, de Oeler watermolen, als het dan toch een ansichtkaart moet zijn. Geen vergelijk met Twickel nee, maar wel helemaal Hengelo. De boodschap die we nu meekregen: voor een ijsje van bekroonde kwaliteit kun je hier prima terecht, wie echt iets moois wil zien moet de stad uit.

Of Jeffrey Spalburg met Hengelo-o–o-o een ode of parodie heeft gemaakt mogen we van Editie NL zelf uitmaken.

 

Geef een reactie