Geen categorieREMEDIEwerk

‘Ik kan niet níet zingen’

REMEDIE – Twentse makers over kunst en cultuur in crisistijd

Mark Stouwdam uit Enschede, zanger, entertainer, musicalartiest. Vormt met gitarist Peter Schilmöller het duo Body & Soul waarvoor hij ook de nummers schrijft. Op 21 februari presenteerden ze hun nieuwe album ‘No Turning Back’ (Isolde Records).

“No Turning Back – die titel is er niet minder toepasselijk op geworden.

Er is geen weg terug, het gaat hooguit wat langer duren. Dit album heeft toekomst. Er komt een nieuwe kans en dan hoop ik echt helemaal voor de muziek te kunnen gaan. Ik denk maar zo: de tijd die ik nu heb om alweer nieuwe songs te schrijven had ik anders niet gehad.

De albumrelease in het muziekcafé van poppodium Metropool in Hengelo was fantastisch. Beter had de promotie niet kunnen beginnen. We hadden al best wat optredens staan. Jazzpodium De Tor, het Watertorenfestival in Hengelo, concerten in Gronau en Nordhorn. En allemaal met de band erbij, dus die jongens moet je dan ook teleurstellen. De frustratie was er zeker, maar ebde ook weer weg. We proberen nu zoveel mogelijk van ons te laten horen via sociale media. Dat werkt goed, al moet je oppassen voor overkill. Dat we zijn gevraagd voor de wekelijkse livestream vanuit Metropool op 7 mei is ook heel gunstig.

Bij alle beperkingen is het tenminste iets. Ik kan niet níet zingen. Het is mijn uitlaatklep, zoals het podium mijn thuishaven is. Van zo’n lege zaal krijg je geen energie terug, en dat is jammer, maar dat ik weer mag zingen is toch een lichtpuntje. Ik ben best wel zenuwachtig, want ik heb nu toch een tijdje niet opgetreden. Bovendien zal het een heel gekke ervaring zijn. Ik heb een paar afleveringen terug gekeken en je hoort het de artiesten ook wel zeggen hoe vreemd het is dat het na een liedje stil blijft.

Dat is waar mensen vrolijk van worden

Dat het land nu weer een beetje open mag is een opluchting. Oh, ik hoop het zo, dat er weer een tijd komt dat het ook in de muziek kan zoals we gewend waren. Het moet. Dat is waar mensen vrolijk van worden. Ik hoor om me heen alleen maar hoe iedereen het mist om met vrienden naar een concert te gaan. Naar zulke geluksmomentjes ga je alleen maar meer verlangen, nu het overal alleen maar over corona gaat. Ik probeer er zelf ook aan te ontsnappen. Check maar een keer per dag het nieuws, kijk Netflix in plaats van tv.

Dat moet ook wel, want anders gaat corona de creativiteit in de weg staan. Al denk ik dat het ook iets brengt. Je haalt inspiratie uit het leven en dat leven is door het virus en de crisis nu eenmaal veranderd. De wereld ziet er anders uit, je gedachtengang is niet meer hetzelfde. Je ziet beelden die je nooit zag, hoort geluiden die eerder ondersneeuwden. Daar worden de verhalen ook anders van.

Mijn baan erbij is nu een geluk bij een ongeluk. Al is die keuze destijds ook uit nood geboren. Na het conservatorium heb ik veel musicals gedaan. Negentien jaar geleden ging een productie waar ik in zat twee weken voor de première failliet. Ik ben een opleiding sociaal-pedagogisch werk gaan doen en werk sindsdien als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse kinderopvang. Het mooie is dat ik die kinderen ook met cultuur bezig kan laten zijn. We maken muziek, spelen toneel.

Het begon net lekker te lopen

Maar het liefst sta ik met beide benen in de muziek. Peter en ik zijn al sinds 2005 een duo, we speelden eerst covers uit jazz, kleinkunst en pop, en brachten in 2016 onze eerste EP uit. We hadden nu aan de doorbraak van Body & Soul willen werken. Daar was alles de afgelopen tijd op gericht. Ik heb ook andere klussen geweigerd om me te kunnen focussen. Het begon net lekker te lopen.

Dat ik er nu rustig onder blijf komt ook doordat ik mezelf iets anders niet toesta. Ik heb lang met het leven geworsteld, raakte snel in depressieve gevoelens verzeild en kon mezelf daar dan helemaal in verliezen. Soms laat ik het nog wel eens een dag toe, maar ik moet van mezelf positief blijven. Anders droogt ook je creativiteit op.

We proberen het opnieuw

Dus als je me vraagt of het nog gaat gebeuren dan zeg ik: we proberen het opnieuw. Zodra het weer kan. De vorige keer hebben we alles in eigen beheer gedaan, nu is er een label dat ook de promotie straks weer zal helpen oppakken. De single die voor april op de rol stond komt gewoon wat later. De videoclip ligt al klaar. Peter en ik repeteren samen, op afstand van elkaar. Online heb je altijd last van vertraging.

Al die scenario’s voor anderhalvemetercultuur, het komt me soms voor als sciencefiction. Zie je het voor je, plexiglas en mondkapjes in de concertzalen? Maar het belangrijkste is dat er weer iets kan.  Voor het najaar heb ik zelf twee optredens staan in Duitsland. Grote zalen, grote orkesten. Ik blijf gewoon hopen dat ze doorgaan.

Body & Soul staat op donderdag 7 mei in de livestream van Poppodium Metropool, aanvang 20.30 uur. www.metropool.nl

www.markstouwdam.nl

 

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken met een kleine of wat grotere bijdrage. Als veel lezers dit doen, kan ik dit soort artikelen blijven schrijven. Dankjewel!

Mijn gekozen donatie € -
 

       

 

Geef een reactie