interviews/magazinesREMEDIEwerk

‘Nu pas besef je hoe heftig het was’

REMEDIE – Twentse makers over kunst en cultuur in crisistijd – een jaar later

Mark Stouwdam uit Enschede, zanger, entertainer, musicalartiest. Vormt met gitarist Peter Schilmöller het duo Body & Soul waarvoor hij ook de nummers schrijft. Dit najaar presenteren ze een nieuw album bij Isolde Records.

Zanger Mark Stouwdam: ‘Positieve energie! Ik geloof echt dat dat ook weer nieuwe dingen brengt.’ Foto Annina Romita.

It will be dawn, zo heet het nummer op ons nieuwe album dat direct door corona is geïnspireerd. Uiteindelijk komt het goed. Nu het er op lijkt dat we dat moment naderen merk ik eigenlijk pas goed hoe heftig het afgelopen jaar is geweest.

Afgelopen zaterdag, toen ik na mijn eerste vaccinatie het verplichte kwartier zat te wachten, werd ik emotioneel. Ook bij het teruglezen van het interview van vorig jaar kreeg ik het te kwaad. Je bent zo bezig met steeds vooruit te kijken, naar het moment dat alles weer in beweging gaat komen, dat je amper beseft hoe ingrijpend het was.

De optredens waren op een hand te tellen. Livestreams voor Metropool en Concordia, een optreden voor een beperkt aantal bezoekers in De Cactus in Hengelo en een optreden voor het Regenboogpodium, dat op initiatief van het COC in Deventer in verzorgingshuizen in heel Overijssel digitaal is vertoond. Om het taboe op homoseksualiteit onder ouderen te helpen doorbreken. Heel mooi om te doen, maar voor onszelf was het natuurlijk veel te weinig allemaal.

De moed zakte me in de schoenen

Ons vorige album No Turning Back, net voor corona verschenen, is eigenlijk door de tijd ingehaald. In de muziek gaat alles zo snel. Er is nu niks nieuws meer aan, ook al heeft het amper een kans gehad. We waren het er snel over eens dat we nieuw repertoire zouden schrijven. Dat hebben we nog niet eerder zo snel gedaan. In die zin had de crisis een positief effect. Er was rust, we hadden zeeën van tijd. Mijn baan erbij, als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang, liep tot een minimum terug doordat die opvang dicht ging. En Peter overkwam als gitaardocent hetzelfde.

‘We laten ons er niet onder krijgen’, zo stonden we erin. Al was dat moeilijk vol te houden, toen in december alles opnieuw op slot ging. De moed zakte me in de schoenen. Je vaste lasten lopen door en je reserves raken uitgeput. Voor de steunmaatregelen voldeed ik steeds net niet aan de eisen. Ik sta nu een dag in de week in de meubelzaak in Schoonebeek waar mijn vriend ook werkt. Dat biedt net dat noodzakelijke stukje inkomen. Ik vond het frustrerend, die persconferenties steeds, over steunpakketten zus en subsidies zo. Hoe vaak ik in mijn omgeving niet heb gehoord: ‘Je krijgt toch gewoon geld?’

Met Hans & Grietje op campingtournee

Daarom ben ik ook zo blij dat het sinds dit voorjaar weer een beetje begint aan te trekken. Voor de Nederlandse Reisopera heb ik met mijn collega’s en beste vriendinnen Katiuscia Principato en Tessa Kortenbach een educatieproject op scholen gedaan. Bovendien gaan Katiuscia en ik deze zomer voor de Reisopera een campingversie spelen van de theatervoorstelling Hans en Grietje. Vanaf 15 juli negentien voorstellingen voor kamperende gezinnen van Delden en Boekelo tot De Lutte. Positieve energie! Ik geloof echt dat dat ook weer nieuwe dingen brengt. Je staat meer open. Op 20 juli speel ik weer in De Cactus, nu hopelijk voor meer mensen. En laatst sprak ik op een terras mensen die een festival in Drenthe organiseren waar Body & Soul volgens hen goed zou passen. Nou, kom maar door.

Dat we het album kunnen opnemen weten we nog maar sinds kort. Er kwam niks binnen, waar moest ik de kosten van betalen? We stonden op het punt om het nog een jaar op te schuiven toen bleek dat we een beroep konden doen op een coronasubsidie van het Sena Performers Muziekproductiefonds. Ik heb de mail over de toekenning wel drie keer gelezen voordat ik het geloofde. We hebben meteen een studio geboekt en de instrumentalisten gebeld. Die subsidie dekt een deel van de kosten en daarvan moeten we in 2023 ook nog een stukje terugbetalen. Als het dan nog niet lukt….

Ik ben me meer bewust van wat ik waard ben

It will be dawn, dat we eerder met z’n tweeën akoestisch hebben opgenomen, nemen we nu met de hele band op. De single Slow it down gaat over een reis die ik in Amerika heb gemaakt, maar inderdaad: het past als oproep om te vertragen ook wel bij deze tijd. Al moeten we ook weer niet doen alsof dit een corona-album is, ha ha.

Juist doordat ik mijn vak zo weinig kon uitoefenen geniet ik er nu nog meer van. Je kunt er alles in kwijt. Ik weet ook niet wat ik zonder zou moeten. Tegelijkertijd ben ik me meer bewust van waar ik voor sta en wat ik waard ben. Ik ga niet elk optreden maar aanpakken; het moet passen. Er is niks mis met een klein podium, zalig juist, dicht bij de mensen. Maar niet meer voor de eerste de beste habbekrats.”

Het nieuwe album van Body & Soul komt naar verwachting op 29 oktober uit. Updates zijn hier te volgen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken met een kleine of wat grotere bijdrage. Als veel lezers dit doen, kan ik dit soort artikelen blijven schrijven. Dankjewel!

Mijn gekozen donatie € -