Geen categoriewerk

Op campingtour met Nederlandse Reisopera

Katiuscia Principato en Mark Stouwdam in de campingeditie van de familievoorstelling Hans en Grietje. Foto Annina Romita.

Waarom zou je muziektheater naar de camping brengen? Na de eerste voorstellingen van de Reisopera Camping Tour is de vraag eerder: waarom niet? De duo’s Hans & Grietje en Magelone & Peter kregen een warm welkom op parkcamping Mooi Delden. “Fijn dat je je niet hoeft op te doffen.”

Alsof hij dagelijks met volle borden langs een theaterscène laveert, zo onverstoorbaar blijft campingeigenaar Michael Koning Ter Heege de gasten bedienen. Sommigen kwamen eigenlijk alleen om een hapje te eten, maar laten de muzikale verrassing welwillend over zich heen komen terwijl ze een schnitzel of hamburger weghappen. Anderen installeerden zich ruim voor aanvang op hun plek, om maar niks te hoeven missen van deze primeur in campingvermaak.

Op het grasveld pal achter het terras annex podium speelt een groep jongeren doodgemoedereerd een potje midgetgolf. ‘Wie froh und frisch mein Sinn sich hebt’ – de liederen van Brahms voegen zich op deze zomeravond naadloos naar het campingleven. Het verhaal van Magelone & Peter valt zelfs volledig samen met de plek, want dat speelt zich af op een camping. Dat er amper verbeeldingskracht aan te pas komt zou je ook als nadeel kunnen beschouwen, maar in dit geval betekent het toch vooral dat de muzikale vertelling zelf alle ruimte krijgt.

Bariton Vincent Kusters en mezzosopraan Vera Fiselier spelen een stel dat uitzoekt wat er nog over is van de vakantieliefde waarmee het ooit begon. Oftewel: wat als je caravan letterlijk een sleurhut is geworden? Voor bedenker en regisseur Rennik-Jan Neggers waren de vakantieliefdes uit tv-programma Memories een inspiratiebron, al doen de taferelen ook denken aan de kampeerserie We zijn er bijna. De liederen van Johannes Brahms vormen de rode draad, of beter: het waslijntje tussen de bomen.

Opmerking of grap hoort erbij

En dan mag er af en toe een oude hit van Corry en de Rekels uit de transistorradio van Magelone en Peter schallen, als verwijzing naar hun eertijds doodgebloede vakantieliefde, het is de zang van Kusters en Fiselier die indruk maakt. Na elk lied wordt er geklapt. “Mooi gezongen, hoor. Vooral haar stem vond ik prachtig”, zegt Sonja van den Berg uit Maasland, met haar partner Ernst van Oostrom al 25 jaar trouwe gast op Mooi Delden. Ze is enthousiast over het initiatief. “Dit is toch uniek? Volgens mij waren we een aandachtig publiek. Die enkele opmerking of grap tussendoor, dat hoort erbij op een camping.”

We hebben ons wel een beetje moeten laten ompraten

Ze had vantevoren geen idee wat ze moest verwachten, vertelt ze. Hetzelfde geldt voor haar tafelgenoten en kampeervrienden Els en Ron Steenbeek uit Beverwijk, die ook een seizoensplek op deze camping hebben. “We hebben ons eerlijk gezegd wel een beetje moeten laten ompraten door de campingeigenaar”, bekent Els Steenbeek. “Ik ben sowieso niet zo’n uitgaander.” Des te prettiger is de ongedwongen sfeer, vindt Sonja van den Berg. “Het is fijn dat je je niet hoeft op te doffen.” Wijzend op haar eigen outfit: “Bij de opera ga je denk ik niet makkelijk in je gehaakte poncho zitten.”

Pianist en muzikaal leider Ben Weishaupt. Foto Ingrid Bosman.

Pianist en muzikaal leider Ben Weishaupt heeft de lakschoenen ook maar thuisgelaten, zoals hij na afloop lachend opmerkt. “Superleuk dit. Het is mooi hoe zo’n hele camping decor wordt.” Ook Brahms hield zich in deze setting glansrijk staande, stelt hij vast. “Je mist de nuancering die je normaal van de akoestiek krijgt, maar de muziek houdt z’n kracht.” Van afleiding had hij geen last. “Je creëert toch je eigen bubbel. Dan kan er een busje voorbijrijden of iemand met borden patat langslopen zonder dat je daar last van hebt”, zegt Weishaupt, die met hetzelfde gemak genoegen nam met een stoel uit het restaurant als pianokruk.  

Gewend om te improviseren

“We moeten het doen met wat voorhanden is”, haalt productiemedewerker Iris de Vries van de Reisopera een ijzeren kampeerwet aan. Mist er een tafeltje voor het afwasteiltje van Magelone & Peter? Dan leent haar collega Anne Slothouwer een paar lege bierkratjes bij de campingbaas. Kleedster Wibke Winterwerber: “We zijn wel gewend om te improviseren. Het is vooral mooi dat dit weer kan.”

Het idee voor deze campingtour komt uit de koker van Iris de Vries. Aanleiding waren de coronabeperkingen, die het spelen in de theaters nu eens lastig en dan weer onmogelijk maakten. “Ik had heel sterk het gevoel dat we iets moesten doen, de mensen uit huis moesten zien te krijgen. Met een caravan kun je ze opzoeken, op een marktplein, de camping, of desnoods in hun eigen tuin.”

Die zes campings werden er snel meer

De gele vintage-caravan uit de theaterversie van Magelone & Peter is niet meer geschikt om de weg mee op te gaan. Daarom werd voor de campingtour een gebruikte maar witglanzende Caravelair aangeschaft, waarmee de Reisopera tot eind juli langs vijftien kampeerplaatsen in Noord- en Oost-Nederland trekt. De animo bij de campings was groot, vertelt Iris de Vries. “We gingen uit van zes speelplekken, maar het werden er heel snel meer.”

Vincent Kusters en Vera Fiselier in Magelone & Peter, een muzikale vertelling over een stel op zoek naar de vonk van vroeger, met liederen van Brahms. Foto Annina Romita.

Tamara Wenderman, partner van Koning Ter Heege en mede-eigenaar van Mooi Delden, is blij dat ze hebben toegehapt. “We waren eerst wel een beetje op onze hoede, want meestal als zulke dingen gratis worden aangeboden zit er een addertje onder het gras. Maar dit is gaaf. Het is soms best lastig om iets te organiseren. Hier zijn de mensen graag op zichzelf. En de kinderen vermaken zich wel.” Zelf vindt ze het ook leuk om een keer mee te maken, zegt ze. “Wij zijn niet van die theatermensen. We komen er ook eigenlijk niet aan toe.”

Uit de tent lokken

Eerder op de middag zijn Anke Peeters Weem en Hinke Wissink van de Nederlandse Reisopera al het terrein over gegaan om als volleerde proppers kinderen, ouders en grootouders letterlijk uit de tent te lokken voor de familievoorstelling Hans en Grietje. “Je treft mensen in een heel andere mindset. Ik kreeg al een drankje aangeboden”, vertelt Anke Peeters Weem. “Je merkt dat ze het leuk vinden om persoonlijk te worden uitgenodigd”, zegt Hinke Wissink. 

Niet in slaap vallen meneer!

Het terras zit vol wanneer Mark Stouwdam en Katiuscia Principato onder de luifel van de caravan het bekende sprookje spelen, maar dan in een hedendaagse jas. De voorstelling is een speciale, Nederlandstalige campingeditie van een productie uit 2020, met liedjes uit de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck. Het is even wennen, een heks die de kinderen geen zoetigheid maar quinoa en geitenkwark wil voorzetten, maar de peuters en kleuters gaan er gretig en soms hardop in mee. Stouwdam wisselt moeiteloos van Hans naar heks en terug en Principato zet behalve Grietje ook een briljante politieagent te paard neer, als een Anky van Grunsven en Salinero ineen. In die rol briest ze tot hilariteit van de kinderen een grootvader tot de orde: “Niet in slaap vallen meneer!”

Lekker vrij sfeertje

Heerlijk, zeggen beide zangers, om weer voor publiek te spelen. “Een lekker vrij sfeertje, met de mensen in korte broek en op slippers”, zegt Mark Stouwdam. “In deze vorm breng je opera ook bij een nieuw publiek”, merkt Katiuscia Principato op. De familie Te Wierik uit Delden, op volle sterkte aanwezig met grootouders, ouders en (klein)dochters Lizz (6) en Faye (4), is na deze eerste kennismaking met de Reisopera in elk geval enthousiast. Moeder Marieke: “Het is een keer compleet iets anders dan een animatieteam. Daar komen meestal de bekende hits voorbij. Ik denk dat dit voor ouders ook iets leuker is.”