blog

Stilte

Een aandachtig publiek, waar vind je dat nog? Mensen kijken vaak naar theater en  film alsof ze thuis voor de buis zitten.

Zoals ooit bij de zomervoorstelling LOS van Toneelgroep Oostpool,waar een dame doodgemoedereerd haar telefoon opnam toen deze zich luidruchtig roerde. “Ik zit nu even naar een toneelstuk te kijken.  Ja, het is wel leuk, ze bouwen een feestje. Ik bel je straks terug.” Ze fluisterde er bepaald niet bij. De acteurs hadden het spel inmiddels stilgelegd en keken de vrouw verwachtingsvol aan. Ze knikte ze zonder een spoor van gène toe, waarna het feestje kon worden hervat. Alsof ze de afstandsbediening weer op play had gezet. De tent lag dubbel en de dame lachte net zo hard mee.

Popconcerten waar vriendengroepjes een keel opzetten om met de laatste roddels boven de muziek uit te komen,  toneel dat vanuit de zaal van ondertiteling wordt voorzien, films waarbij geoefende kijkers hun kennis etaleren (“Dit is duidelijk een Woody Allen-citaat”) – ik vind het soms nog knap lastig om er mijn mond bij te houden.

Toch kan het:  totale en dienstbare stilte. Bij Het Tuinfeest in Deventer, op de laatste zaterdag in juli, bleek dat ook een groot publiek op een mooie zomeravond buiten zich wel degelijk koest kan houden – zelfs met de rosé (per fles !) onder handbereik.  Voor de 13e keer lieten honderden poëzieliefhebbers zich  vrijwillig insluiten in de historische binnenstad, om in tuinen en op binnenplaatsen te genieten van dichters en muzikanten. Wonderlijk, zoals de stilte er nadrukkelijk aanwezig was. Ze viel op doordat ze zo consequent in acht werd genomen en aldus ruim baan bood aan stemmen en  werk van Komrij, Herzberg, Wigman, Zwagerman, Van der Lubbe, Jansz en anderen.  Op strategische plekken  hielden vrijwilligers zekerheidshalve bordjes met ‘Stilte!’ in de lucht, zodat zelfs in de buurt van de bars tot diep in de avond de poëzie nog de boventoon voerde en niemand ook maar een woord hoefde te missen.

“Wie laaft zich nog?”  vroeg Judith Herzberg  zich tijdens haar optreden retorisch af. Haar publiek dus wel, die zaterdag  in Deventer. Aan de poëzie, aan de rosé en aan de stilte.

31-7-2010

Geef een reactie